ČLÁNKY MASÁŽE KONTAKT OBCHODNÍ PODMÍNKY

Čokoláda

Když čokoládu, tak kvalitní. Ale pozor, poté již není cesty zpět…
Čokoláda zapadla do škatulky „špatných a nezdravých potravin“, její konzumace údajně vede k nadváze, alergiím a způsobuje akné. To vše je pravdou ovšem jen v případě masově produkovaných čokolád vyrobených z praženého a jinak přepracovaného kakaa s přídavkem spousty cukru, mléka, ztužených tuků a aditiv. Je více než pravděpodobné, že alergie a akné jsou důsledkem spíše obsahu mléčných derivátů a dalších „lahůdek“ v čokoládě obsažených. Proto si vybírejte „pravou“ čokoládu a jistě nám dáte za pravdu.
Kde a za kolik?
Za 30,- Kč a v supermarketu? Ne, ne, takhle kvalitní čokoládu nekoupíte. Opravdu dobré čokolády se často vyrábí ručně, samozřejmě ze surovin vysoké kvality a ověřeného původu. Taková tabulka pak má hodnotu nedocenitelnou. I proto, že se nejedná o masovou produkci, kvalitních bobů je na světě prostě jen omezené množství. Tomu všemu odpovídá jak cena, tak i úroveň prodeje. Zamiřte do specializovaných obchodů nebo na internet. A počítejte s cenou od 70,- do 200,- Kč.
Proč a jak?
O kvalitě čokolády se mnohé dozvíte už z jejího obalu. Prvním poznávacím znamením jsou informace o původu kakaových bobů (místo a odrůda), kvalitní čokoládovny ho již v názvu nebo jinde na obalu zmiňují a vědí proč. Dále si uvědomujte rozdíly mezi čokoládovnami, které sami zpracovávají boby vykoupené za fair ceny přímo od pěstitelů, od čokoládoven, které vyrábějí čokolády z co nejlevnějších bobů nebo „polotovarů“. Cena sice bude vyšší v případě prvních z nich, ale kvalita a energie výsledné čokolády je o mnoho stupňů výš. Kvalitu výrobku a směr, kterým ta která čokoládovna směřuje, poznáme i podle podílu bio (organic) a fair trade složek.
Čokoládovny, které získaly některé prestižní ocenění, jej na obalu rády uvádějí. Může to být třeba „čokoládový Oskar“ od Academy of Chocolate AC nebo Great Taste Adwards.
Čtěte i to, co je malými písmenky
A to nejdůležitější je na zadní straně a drobným písmem. Pokud kupujete zatím neznámou značku, jste vegan, máte alergii na lepek apod., prostudujte složení pečlivě. U kvalitní čokolády bývá o dost kratší než u těch „špatných“, to je dobrá zpráva.
Kvalitní hořká čokoláda obsahuje kakaovou sušinu, kakaové máslo, třtinový cukr a pravou vanilku. Jedinou tolerovanou umělou přísadou je sójový lecitin pro lepší konzistenci čokolády. Nic jiného v ní nemá co dělat.
Mléčná čokoláda samozřejmě obsahuje ještě sušené mléko a podle normy min. 30% kakaové hmoty. Chuťově velmi zajímavé a méně obvyklé, jsou mléčné vysokoprocentní čokolády, doporučujeme. 
U hořké čokolády nejde jen o co největší procento kakaa. Naopak oceňované hořké čokolády mají většinou mezi 60 a 75 %. U více procentních čokolád už často hořkost převládá nad zajímavými chuťovými tóny čokolády.
Na co si dát POZOR?
Pokud jdete po kvalitě a ve složení narazíte na některou z následujících ingrediencí, rychle produkt zase odložte.  Tuk – největší čokoládový hřích, který se neodpouští! Přirozenou součástí čokolády je velmi drahé kakaové máslo. Jeho cena je důvod, proč ho „zlé“ čokoládovny nahrazují. Může to být mléčný, ztužený, kokosový nebo jiný tuk, a do dobré čokolády prostě nepatří! Vanilin – chemická náhražka vanilky. Sušená syrovátka, lískooříšková pasta a další „výplně“, aromata, dochucovadla, éčka všeho druhu, např. polyglycerol-polyricin-oleát (E476 – zakázaný v některých zemích, u nás součást „obyčejných“ čokolád např. v Albertu).

Vychutnávat všemi smysly
Každý máme jinou citlivost chutí i smyslů, a to z mnoha důvodů. Ale většina těch, kdo začali jíst kvalitní potraviny, může potvrdit, že právě ony člověku chuť i čich bystří. Zajímavé je i to, že člověk kvalitních produktů zkonzumuje zpravidla méně, protože si mnohem víc užije právě plnosti chutí a vůní a prostě mu to stačí. Zlaté pravidlo „méně znamená více“ platí i u čokolády.
Praktický návod, jak ochutnávat
 Tabulku čokolády pozorujte ze spodní strany. Na té poctivé bývají nerovnosti, či známky bublinek. Zkuste ji i pohladit.  
 Ulomte kousek čokolády a přidržte si ji při tom u ucha. Křuplo to? To je dobře. 
 K čokoládě ihned po rozlomení přivoňte, je totiž zrovna nejvoňavější. Zavřete oči a vnímejte čokoládu jen čichem.
 Jaký je zlom? Měl by být pěkný, jemný. Čokolády, ve kterých je kakaové máslo nahrazeno jinými rostlinnými tuky, mívají naopak zlom nepravidelný.
 Odlomený kousek čokolády držte 20 sekund mezi prsty. Rozpouští se pomalu? Nebo máte prsty celé zapatlané? Čokolády s náhražkovými tuky se rozpouštějí rychle a jsou výrazně lepkavé.
 Kousek čokolády položte na jazyk. Nekousejte, válejte jej v celé puse, aby čokoláda na jazyku mohla projít čidly hořkosti, kyselosti, slanosti i sladkosti. 
 Další kousek rozkousejte.  Umožní vám to např. v ochucených čokoládách poznat jiné vlastnosti snoubení přísad.
Čokoládovny, které doporučujeme od nás: Willie’s, Original Beans, Rococo, Sead&Bean, Beschle, Zotter, domácí Jordis, raw Lifefood. 
A odjinud: Michel Cluizel, Dolpin, Idilio, Valrhona, Bonnat.
Máte doma tabulku s parametry „nekvalitní“ čokolády? Pořiďte si k ní kvalitní alternativu a ochutnejte obě najednou. Mnoho lidí ani netuší, jak například může chutnat kvalitní mléčná čokoláda (ty mají většinou 35 – 50 % kakaa), protože zná pouze chuť těch přeslazených ze supermarketů, kde je minimum kakaa utopeno v moři cukru a špatného tuku. O jemných chuťových nuancích jedno druhových hořkých čokolád ani nemluvě.
Taky si můžete dopřát degustaci čokolády, je to skvělý zážitek, ale i originální dárek. A zcela nepochybně už o čokoládě potom budete navždycky přemýšlet úplně jinak. Doporučujeme degustace např. od Čokoláda.cz nebo Chocolovescoffee.cz.

Jak se čokoláda vyrábí?
Pěstování, sklizeň, fermentace bobů a jejich sušení probíhá přímo na farmě, kde byly vypěstovány. Obchod s kakaovými boby nebudeme rozvádět, není to veselé povídání, tedy u těch kdo ovládají trh. Nás zajímají malé a odpovědné čokoládovny, u nichž je jistota, že farmáři dostali za svou práci „férovou“ odměnu a pěstovali boby s láskou a odpovědností, např. k životnímu prostředí. Certifikace bio nebo fair trade přitom není jedinou jistotou, tím nejdůležitějším je pocit „lidskosti“. Aspoň tak to chápeme my. Pokud chcete vědět více, zhlédněte film „Podezřelá čokoláda“, zúčastnil přehlídky Jeden svět 2014, ovšem chuť na „běžné“ čokolády vás po něm asi přejde.
Sušené boby se v čokoládovně, kam přicestují, praží a drtí. Čokoládová směs se konšuje. Někdy bývá na obalu uvedeno kolik hodin. Co to ale je? Vlastně takové pořádné dlouhé míchání. Konšovač (míchací stroj) vymyslel pan Lindt. Jsou to dva žulové válce a lopatka, která točením míchá čokoládu do hladka. Čokoláda s kratším konšování je hrubší a chuť méně výrazná. Pokud však jde o kvalitní chuťově výrazné kakaové boby, nemusí být krátká konšovací doba na závadu. Čokoládě to může propůjčit další část originality.

Kousek čokoládové historie
Staří Mayové a Aztékové popíjeli tekutou čokoládu podle archeologických nálezů již kolem roku 1000 př. n. l., jak chutnala, se sice nedozvíme, ale to že uměli zpracovávat kakaové boby, je jisté. Od 7. do 16. století používaly staré civilizace Střední Ameriky kakaové boby především jako platidlo. Byly považovány za dar od bohů, a nápoj připravovaný z kakaového prášku a vody pili pouze vyvolení během rituálních obřadů.
Moderní historie čokolády se začala psát v roce 1517, kdy Montezuma seznámil s oblíbeným nápojem domorodců španělského dobyvatele Cortése. Zpočátku mu nápoj nechutnal, svou hořko-kyselou chutí byl příliš nezvyklý, ale slazení medem chuť vylepšilo a horká čokoláda byla na světě. Cortés si novinku oblíbil a do Evropy se vrátil s nákladem kakaa i vybavením pro jeho přípravu. Španělsko se poté stalo kolébkou evropské čokoládové historie. Vznikaly zde první čokoládovny, kde se připravovala čerstvá horká čokoláda. Postupem času se čokoládové šílenství rozšiřovalo do celého světa. Francie, Anglie, a také Amerika podlehly jejímu kouzlu, a to trvá do současnosti. 
Čokoláda se však stále konzumovala pouze v tekutém stavu. Až v roce 1847 se objevila první, velmi nekvalitní a hrudkovitá tabulka čokolády. Uteklo dalších 28 let, než vznikla první mléčná čokoláda. Význam kakaa stále rostl, v roce 1925 se poprvé začalo s kakaovými boby obchodovat na burze.

Kakawa a xocoatl
Odkud se vlastně vzal název kakao nebo čokoláda? Označení kakao pochází ze slova kakawa z řeči mexického národa Olmeků, kteří jím označovali kakaovník a jeho plody. Naproti tomu čokoláda pochází z aztécké kultury, a vznikla ze slova xocoatl (xococ = kyselý, atl = voda). A jelikož byl pro Evropany tento výraz těžko vyslovitelný, přizpůsobili si jej na „čokoláda“.

Čokoládové hrátky u vás doma
Kvalitní domácí horká čokoláda? Vezmete tabulku 100g kvalitní čokolády a 200ml 12% smetany. Zahřejete smetanu pod bod varu, sundáte z ohně a dáte do ní nalámanou nebo nastrouhanou čokoládu, mícháte. Necháte odstát 6 hodin v chladu. Před podáváním prohřejete za stálého míchání ve vodní lázni.
Vlastní originální čokoláda s ovocem, oříšky či kořením? Fantazii se meze nekladou. Můžete použít ořechy (kešu, makadamie, pekan, mandle i jiné), sušené ovoce (rozinky, brusinky, kustovnici, banány apod.), koření (chilli, kari, kardamom dle libosti). Čokoládu hořkou, mléčnou i bílou, nebo třeba všechny ve vrstvách. Rozpusťte ve vodní lázni kvalitní čokoládu dle chuti. Čokoládu i přísady pak lijte a sypejte do formiček. Můžete použít tvořítka na led, formičky na cukroví nebo jiné příhodné druhy forem. Nechte ztuhnout a vyklopte.
Raw kakao do nepečených dezertů. Namísto běžného kakaového prášku použijte do dezertů (nejlépe nepečených) raw kakao, obohatíte jak chuť, tak i nutriční hodnoty oblíbených dobrot.
Čokoládová masáž. Masírujete se rádi s partnerem? Pro čokoládovou masáž s euforizujícími i afrodiziakálními účinky nemusíte zrovna do kosmetického salónu. Pořiďte si domů některý čokoládový tělový balzám a užívejte si. Nabízíme Čokoládovou fantazii od Nobilis Tilia nebo Kokosovou čokoládovou péči od Saloosu.
Další recepty a zajímavosti hledejte třeba tady:
www.zotter.at
www.williescacao.com



 
RADOSTA - obchod pro radost                     Charkovská 333/5, 101 00 Praha 10 - Vršovice, telefon: +420 731 105 495, eMail: info@darkyrucnivyroby.cz




WebDesign grafické studio PEOPLEART : pronájem e-shopů - tvorba internetových obchodů na pronájem


Originální dárky ruční výroby nebo přírodní kosmetika potěší ženy, muže nebo děti

V Obchodě pro radost naleznete originální dárky pro vaše nejbližší, jako jsou Originální nástěnné hodiny, duchovní předměty, krasohledy turecké kalhoty - kalhoty orient, nebo etnické hudební nástroje - etno hudební nástroje Katerorie přírodní kosmetika nabízí éterické oleje, přírodní deodoranty, konopná kosmetika - kosmetika z konopí a konopné semínko, přírodní kosmetika přírodní potravinové doplňky, přírodní doplňky stravy, zdravé doplňky, zdravé potraviny, potraviny bez lepku, potraviny bez cukru, superfood, superfoods, super potraviny nebo sladkosti pro diabetiky, potraviny pro diabetiky.

Originální dárky ruční výroby a kvalitní přírodní kosmetika v našem eshopu i kamenném obchodě

ZPĚTNÉ ODKAZY: : kožené kabelky a peněženky jako originální dárky : kosmetika z konopí : kvalitní profesionální kosmetika pro kosmetické salony : zahradní sekačky ALKO pro sekání přírody : filmové studio Praha a filmová produkce pro svatební video